Weer & Klimaat

Zonsondergang en schemertijden

Zonsondergang en schemertijden in IJsland

Als je aan IJsland denkt, denk je waarschijnlijk aan woeste landschappen, ruige kustlijnen en adembenemende natuur. Maar wist je dat IJsland ook bekend staat om haar unieke zonsondergangen en schemertijden? In dit artikel neem ik je mee op een reis langs de wonderschone zonsondergangen van IJsland.

Zonsondergang in IJsland

IJsland ligt dicht bij de poolcirkel, wat betekent dat de zonsondergangen hier vaak magisch en spectaculair zijn. In de zomermaanden gaat de zon bijna niet onder, waardoor je kunt genieten van een langgerekte zonsondergang die de lucht in allerlei tinten van roze, oranje en paars kleurt. Dit fenomeen wordt ook wel de ‘midzomernachtzon’ genoemd en zorgt voor een unieke ervaring.

In de winter daarentegen zijn de dagen kort en de zonsondergangen korter, maar niet minder indrukwekkend. De zon zakt dan langzaam achter de horizon, waardoor de lucht in een prachtig kleurenpalet verandert en de landschappen een mysterieuze sfeer krijgen. Het is dan ook niet gek dat IJsland een geliefde bestemming is voor fotografen en natuurliefhebbers die de mooiste zonsondergangen willen vastleggen.

Zonsondergang tijden in IJsland

De zonsondergang tijden in IJsland variëren sterk, afhankelijk van het seizoen en de locatie. Hieronder vind je een overzicht van de zonsondergang tijden in IJsland voor de komende maanden:

Maand Zonsondergang tijd
Juni 22:40
Juli 22:20
Augustus 21:50

Zoals je kunt zien, zijn de zonsondergang tijden in de zomermaanden erg laat, wat betekent dat je extra lang van de prachtige avondluchten kunt genieten.

Schemertijden in IJsland

Na de zonsondergang begint de schemertijd, ook wel bekend als het ‘blauwe uur’. Dit is een magische periode waarin de lucht een diepblauwe kleur krijgt en de silhouetten van de landschappen prachtig worden verlicht. Het is een favoriete tijd voor fotografen om de mooiste foto’s te maken.

De schemertijden in IJsland duren langer dan op andere plekken in de wereld, vanwege de ligging dicht bij de poolcirkel. Hieronder vind je een overzicht van de schemertijden in IJsland voor de komende maanden:

Maand Schemertijd
Juni 23:30 – 00:30
Juli 23:00 – 01:00
Augustus 22:30 – 01:30

Zoals je kunt zien, is de schemertijd in IJsland een unieke ervaring die je nergens anders ter wereld zult vinden. Het is een betoverende periode waarin de natuur tot leven komt en de lucht gevuld is met prachtige kleuren.

Of je nu een liefhebber bent van zonsondergangen, fotografie of gewoon wilt genieten van de wonderschone natuur, een bezoek aan IJsland tijdens de zonsondergang en schemertijden is een ervaring die je niet snel zult vergeten.

IJsland