Eten & Drinken

Proef IJslandse delicatesse: hákarl

Proef de unieke smaak van hákarl

Als je naar IJsland reist, is het proeven van hákarl een ervaring die je niet mag missen. Hákarl is een traditionele IJslandse delicatesse die bestaat uit gefermenteerde haai. Sommigen vinden het geweldig, anderen vinden het verschrikkelijk. Hoe dan ook, het is een culinaire ervaring die je niet snel zult vergeten.

Wat is hákarl precies?

Hákarl is gemaakt van de Groenlandse haai, die bekend staat om zijn hoge ureumgehalte. Dit maakt het vlees giftig als het vers wordt gegeten. Om deze giftige stoffen af te breken, wordt de haai begraven en gedurende 6-12 weken gefermenteerd. Vervolgens wordt het vlees opgehangen en gedroogd, waardoor het zijn kenmerkende geur en smaak krijgt.

Hoe smaakt hákarl?

Het is moeilijk om de smaak van hákarl te beschrijven, omdat het echt een smaak is die je zelf moet proeven. De meeste mensen omschrijven het als een sterke ammoniakgeur met een zeer zoute en weeïge smaak. Sommigen vinden het lekker, anderen vinden het verschrikkelijk. Hoe dan ook, het is een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Hoe eet je hákarl?

Je kunt hákarl op verschillende manieren eten. Het wordt vaak geserveerd als een klein hapje, bijvoorbeeld op een stukje roggebrood met boter. Je kunt het ook proberen met een glaasje Brennivín, een sterke IJslandse drank die ook wel bekend staat als ‘Black Death’ vanwege zijn sterke smaak.

Waar kun je hákarl proeven?

Hákarl is te vinden in bijna alle supermarkten en restaurants in IJsland. De meeste toeristische locaties hebben het ook in hun assortiment. Een van de bekendste plekken om hákarl te proeven is de vismarkt in Reykjavik. Daar kun je niet alleen hákarl proberen, maar ook andere IJslandse delicatessen.

IJsland